Mijn starter heet Sifan (deel 1)
We gaan een zuurdesem starter maken! Als je broodbakboeken of het internet raadpleegt zul je een heleboel recepten en manieren tegenkomen en die van mij zal vast niet de beste zijn. Maar het werkt, het is eenvoudig én het is leuk om te doen! Het zuurdesembrood zelf bakken volgt in een volgende post. [Stappenplan beschreven onder tekstblok.]
Mijn starter heet Sifan
Veel bakkers geven hun desemstarter een naam omdat het proces van het onderhouden en gebruiken van een desemstarter vaak wordt gezien als iets persoonlijks en levends. Hier zijn enkele redenen die ik van bakkers hoorde waarom ze dit doen:
Verbinding met het proces: Een desemstarter is een levend mengsel van gisten en bacteriën dat dagelijks zorg en aandacht nodig heeft. Door het een naam te geven, wordt de starter bijna als een "huisdier" of een "gezinslid" gezien, wat de band tussen de bakker en het bakproces versterkt.
Personificatie: Door de starter een naam te geven, wordt het makkelijker om het als een levend organisme te zien, wat helpt om het proces van voeden, onderhouden en observeren van de starter meer betekenis te geven.
Creativiteit en plezier: Het geven van een naam aan een desemstarter voegt een element van plezier en creativiteit toe aan het bakproces. Het maakt het proces speelser en persoonlijker, wat vooral leuk kan zijn in een anders technisch en nauwkeurig proces als bakken.
Traditie en gemeenschap: Het geven van een naam aan een desemstarter is een traditie die door veel bakkers wordt gedeeld, vooral in de zuurdesemgemeenschap. Het versterkt het gevoel van gemeenschap onder bakkers en maakt het makkelijker om over starters te praten en ervaringen uit te wisselen.
Identiteit van het product: Omdat elke desemstarter uniek is in smaak en gedrag, kan het geven van een naam helpen om de unieke eigenschappen van die specifieke starter te benadrukken.
Kortom, het geven van een naam aan een desemstarter maakt het bakproces persoonlijker, creatiever en betekenisvoller voor veel bakkers. Die van mij heet Sifan en ik hoef vast niet uit te leggen waarom!
Stappenplan: Roggemeel Starter voor Zuurdesembrood
Benodigdheden:
350 gram roggemeel
350 ml lauwwarm water (ongeveer 25 graden)
Een schone glazen pot
Vershoudfolie, een losse deksel, of een schone theedoek
Een elastiek
Uiteraard hoef je dit niet om 8:00 te doen, kan ook om 20:00, maar elke dag dezelfde dag is een goed idee.
Dag 1 - 08:00 uur
Voorbereiding:
Meng 50 gram roggemeel met 50 ml lauwwarm water in een schone kom.Mengsel maken:
Roer het geheel goed door totdat het meel volledig is opgenomen en je een egaal mengsel hebt.Bewaren:
Giet het mengsel in een schone glazen pot. Dek de pot losjes af met vershoudfolie, een losse deksel, of een schone theedoek. Draai de deksel niet vast om de luchtcirculatie mogelijk te maken.
Dag 2 - 08:00 uur
Check:
Controleer je starter. Waarschijnlijk zie je nog geen duidelijke tekenen van fermentatie, behalve misschien enkele luchtbelletjes.Voeden:
Meng opnieuw 50 gram roggemeel met 50 ml lauwwarm water.Verversing:
Verwijder een deel van het mengsel uit de pot, zodat er 50 gram overblijft. Voeg het nieuwe mengsel toe aan de pot en roer goed door. Dek de pot opnieuw losjes af.
Dag 3 - 08:00 uur
Herhalen:
Volg dezelfde stappen als op dag 2: controleren, voeden, een deel verwijderen, aanvullen, en afdekken.Optioneel:
Plaats een elastiek om de pot om de groei van je starter nauwkeurig bij te houden.
Dag 4 - 08:00 uur
Herhaal:
Voer de stappen van dag 3 opnieuw uit. Blijf de starter dagelijks voeden en controleren.
Dag 5 - 08:00 uur
Elastiek toevoegen:
Doe een elastiek om de pot, precies op het niveau van de starter. Dit helpt je om te zien of je starter binnen 8 uur na het voeden verdubbelt in volume.Check de activiteit:
Als je starter binnen 8 uur verdubbelt, is hij klaar om te gebruiken voor het maken van zuurdesembrood. Als hij wel verdubbelt maar daarna weer inzakt, wacht dan tot de volgende dag. Voed opnieuw en let op het hoogtepunt van de starter.
Dag 6 en verder
Dagelijks voeden:
Als je starter nog niet is verdubbeld, blijf hem dan dagelijks voeden totdat dit wel gebeurt.Gebruiksklaar:
Zodra de starter verdubbelt binnen 8 uur na het voeden, is hij klaar om te gebruiken in je zuurdesembroodrecept (recept volgt!).
Bewaren en Onderhouden
In de koelkast:
Als je niet direct met de starter wilt bakken, kun je hem afgedekt in de koelkast bewaren. Voed hem wekelijks om de starter actief te houden.