Plantaardig fit?
FRIESLAND • Achter de schermen ben ik met een mooi project bezig voor DagEen: zij ontwikkelden een intensief en gepersonaliseerd trainings- en voedingsschema waar veel deelnemers enthousiast over zijn. Kan dat programma ook helemaal plantaardig, vroeg ik me af. En dus nam ik contact met ze op. En stonden zij er meteen voor open!
Er zijn verschillende ethische redenen om plantaardig te eten. Mijn hoofdredenen zijn milieu en het voorkomen van dierenleed, naast gezondheid. Maar veel sporters maken de overstap naar plantaardige voeding omdat zij merken dat het hun algemene conditie, uithoudingsvermogen, spieropbouw en krachttraining verbetert en leidt tot sneller herstel en verminderde ontstekingen: er zijn zoveel redenen waarom sporters kiezen voor een plantaardig (vegan) voedingspatroon, google maar eens en lees de verhalen.
Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van een dieet rijk aan planten beter is voor onze algemene gezondheid, er is een sterke correlatie met het verminderen van chronische ziekten. Katharina C. Wirnitzer, bijvoorbeeld (senior onderzoeker Universiteit van Innsbruck), stelt: ‘Het is aangetoond dat de dagelijkse inname van één kopje bonen, kikkererwten of linzen gedurende 90 dagen de hartslag in rust (-3,4 bpm) met dezelfde hoeveelheid verlaagt als 250 uur trainen op een loopband.’
Dus ga ik de komende weken aan de slag met peulvruchten, groene groenten, groenten in andere kleurtjes, met volkoren granen, fruit, met calciumrijk plantaardig voedsel, met olievrije kruidige dressings en specerijen. Véél specerijen. De keuken zal geuren en kleuren, ik ga fotograferen, experimenteren met beeldbewerking en lichtinval, want ja, het oog wil ook wat, en ik blijf in eerste instantie fotograaf. En DagEen gaat het samen met mij testen en delen in hun app.
En, uh, sporten? Ja, dat ga ik ook rustig opbouwen. Mijn krachttraining van de afgelopen dagen bestond uit héél veel hout sjouwen en kloven, maar dat sporten ga ik gestructureerder aanpakken. Echt. Iets met goede voornemens voor 2024? Aan beweging ontbreekt het hier niet, en die stappen zet ik wel, maar ik ben de eerste om toe te geven dat het beter kan qua ‘krachttraining’ en ‘consistentie’. En jullie zal ik hier meenemen, zo af en toe op mijn Instagram.
En toch nog even een disclaimer: ik ben géén diëtist, géén voedingsdeskundige, géén fitnesstrainer en ik geef géén gezondheidsadviezen. Ik ben ook van mening dat iedereen voor zichzelf moet bepalen of hij/zij wel/geen dierlijke producten consumeert. Ik ben een gewoon kritisch consument, wil me fit voelen en ga deze uitdaging graag aan. Voor mij geldt: plantaardig, gezond: ja! Die megastallen: nee! Laten we aftrappen met een verwarmende suikervrije, alcoholvrije glühwein: het is tenslotte winter én een feestmaand.
Wat je nodig hebt
4 glazen
1 liter ongezoet druivensap
4 kruidnagels
2 kaneelstokjes
2 steranijs
1 sinaasappel, in plakjes gesneden
1 citroen, in plakjes gesneden
1 tl geraspte verse gember
1 tl vanille-extract
Wat je moet doen
Meng in alle ingrediënten in een pan.
Breng het mengsel op middelhoog vuur zachtjes aan de kook.
Zet het vuur lager en laat het ongeveer 15 minuten sudderen, zodat de smaken zich kunnen vermengen.
Haal van het vuur en zeef de glühwein in serveermokken.
Garneer eventueel met extra sinaasappel- of citroenschijfjes.